Sue’s Mindfulness Classes Available

Sue is now offering mindfulness classes: Introduction to MIndfulness and Threefold Mindfulness Training (The Eightfold Path). Typically classes last from 70 minutes to 2 hours and continue in a series for 6 to 8 sessions; day-long classes are a possibility.  For more information, Email sue@storiesmatter.comSue started meditating in 1976, and practicing mindfulness in daily life in 2009 with Dr. Thynn Thynn, having taken all of her classes. Sue is a mindfulness teacher in training through UC Berkeley’s Greater Good Science Center’s Mindfulness Meditation Teacher Certification Program led by Jack Kornfield and Tara Brach. She has completed The Foundations of Well-Being year long course with Dr. Rick Hanson, and The Year of the Awakened Heart course with Dr. Shefali Tsabary. Sue has a master in Cultural Resources Management (Anthropology) and a background in child development and holistic health. She has applied mindfulness based behavioral interventions with Early Start infants and toddlers, and special needs students K-12. Sue is the author of Dancing with Your Baby: The Science of Nurturing Infant and Caregiver through Music and Movement (2017).

short-definition-of-mindfulness
short-definition-of-mindfulness

Introduction to Mindfulness Class–Course Description
This course introduces the student to the “practice” of mindfulness in daily life. It is informed by theories and practices that draw from a confluence of contemplative traditions, science, and the major disciplines of medicine, psychology, and education. Instruction will be on learning to pay attention to and self-regulation of every experience of the body and mind.

Six themes will be covered: mindfulness of the breath, body, thoughts and feelings, loving kindness and compassion, emotions, and integrating the practices. Each class will follow a similar format: welcome & check-in; short guided mediation; talk by the instructor; mindfulness exercise; processing the exercise (sharing) and Q & A; closing words, homework (not written), and short sit.

Mindfulness--Eightfold--Path
Mindfulness–Eightfold–Path

Threefold Mindfulness Training (The Eightfold Path)

This course focuses on how to bring the fundamental practices into daily life using the Noble Eightfold Path (EFP) as a working model. By the end of the course, you will be practicing and integrating all the factors of the EFP. The threefold aspects of the path: Wisdom, Conduct, and Concentration, giving rise to Insight, will be approached by looking at the following:

  1. Mindfulness of Cause & Effect
  2. Mindfulness of the 6 Roots
  3. Mindfulness of Right Communication
  4. Right Conduct & Livelihood
  5.  Middle Way of Practice
  6. Staying in the Moment
  7. Mindfulness and Clear Comprehension
  8. Reflection on 8-fold Path

‣ General Class Structure (example)

‣ Community gathering—welcome 10:30 ‣ Grounding, silent meditation (10 min)

10:30-10:40
‣ Overview: Logistics, rules…(5 min)

10:45-10:50
‣ Check-in—Participant introductions… (30 min)

10:50-11:20
‣ 30-40 minute talk (with exercise or guided meditation) (40 min)

11:20-12:00
‣ Reflections, discussion, Q & A (10-15 min)

12:00-12:10
‣ Wrap-Up; Practice theme for homework (10 min)

12:10-12:20
‣ 5 – 10 mins of silence to ‘BE’ together,  (5-10 min)

12:20-12:25 ‣ Close with a guided Metta Meditation (5 min)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *